Yenileniyor
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • K.Maraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Uzmanı uyardı!Eğer o kod varsa “hiç tüketmemeliyiz”

151 defa okundu kategorisinde, 29 Eyl 2023 - 15:22 tarihinde yayınlandı
Uzmanı uyardı!Eğer o kod varsa “hiç tüketmemeliyiz”

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, Çin tuzu olarak bilinen, özellikle sosislerde bulunan monosodyum glutamatın sağlığa zararlı olduğunu ve tüketilmemesi gerektiğini söyledi.


Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, Çin tuzunun dünyada yaygın olarak kullanılan bir madde olduğunu ifade etti. Türkiye’de de Çin tuzunun yaygınlaştığını anlatan Prof. Dr. Arıca, “Çin tuzu, diğer adı monosodyum glutamat. Aslında bu herkesin bildiği ürünlerde yazan ürün. Bir şekilde özellikle hazır sosislerde, salamlarda, krakerlerde, hazır soslarda hazır çorbalarda, bulyonlarda, soslu kuruyemişlerde sıklıkla bulunmakta. Biz monosodyum glutamatı ürünün etiketinde bulamıyor isek E621 kodunu aramalıyız. Eğer o E621 kodu var ise o ürün etiketinde, bunda Çin tuzu vardır. Bunu dikkatle tüketmeliyiz, hatta hiç tüketmemeliyiz” dedi.


Çin tuzunun insan sağlığı açısında zararlarına da değinen Arıca, şöyle konuştu:

“Özellikle karaciğeri yorabilir, karaciğer yetmezliklerine, hatta ilerleten dönemlerde hafıza kayıplarına, özellikle hücresel yıkımlara, böbrek hasarlarına, organ yetmezliklerine yol açabilir. Poşetli ürünlerin, hazır gıdaların büyük bir kısmında var. Yedikçe yediren, bir yediğimizde ikinciyi yediren hazır gıdaların büyük bir kısmında bulunan E621 kodlu Çin tuzu ya da monosodyum glutamata dikkat etmeliyiz.”

Çin Tuzu Nedir?

Çin tuzu, doğal olarak bulunan bir amino asit olan glutamik asit türevi olarak üretilir. MSG, tatlandırıcı olarak kullanılan beyaz bir tozdur ve özellikle Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Yiyeceklere eklenen MSG, umami tadı verir ve lezzetlerin yoğunluğunu arttırır. MSG tuzu aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar, MSG’ye karşı hassasiyet gösterir ve tüketirken baş ağrısı, yorgunluk, göz yanması gibi semptomlar yaşayabilir.

Çin Tuzu Ne İşe Yarar?

Monosodyum glutamat (MSG tuzu), yiyeceklere tatlandırıcı olarak eklenir ve lezzetlerin yoğunluğunu arttırır. Özellikle Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan çin tuzu, beyaz bir toz şeklinde satılır ve birçok hazır gıda, fast food restoranı ve paketli yiyeceklerde kullanılır. MSG tuzu, ayrıca birçok ev yapımı yemekte de kullanılabilir. Ancak MSG tuzu, bazı insanlarda aşırı hassasiyet ve çeşitli semptomlara neden olabilir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olmasının yanında kullanıldığı gıdalara karşı bağımlılığı artırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle, MSG içeriği konusunda dikkatli olmak ve dengeli bir diyet takip etmek önemlidir.

Çin Tuzu Zararları

Çin tuzu, insanlar için zararlı olabilir. MSG’ye karşı hassasiyeti olanlar, tüketirken baş ağrısı, yorgunluk, göz yanması gibi semptomlar yaşayabilirler. Bazı araştırmalar, aşırı tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini öne sürmektedir. Zararları kısaca özetlenecek olursa;

  • Monosodyum glutamat zararları arasında en bilinen yüksek tansiyona sebebiyet vermesidir.
  • Ayrıca kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir.
  • Bazı çalışmalar, MSG tuzu ‘nun obezite, diyabet ve insülin direnci gibi metabolik bozukluklarla da ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Bu nedenle, çin tuzu konusunda dikkatli olmak ve dengeli bir diyet takip etmek önemlidir.

Çin Tuzu Bağımlılık Yapar mı?

Direkt olarak bağımlılık yapıcı özelliklere sahip değildir. Ancak, bazı insanlar yiyeceklerde yüksek miktarda MSG olduğunda tatlı bir lezzet hissi yaşayabilirler ve bu lezzeti daha fazla arzulayabilirler. Bu, bazı insanların aşırı tüketim yapmasına neden olabilir ve dolayısıyla sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar da yiyeceklerde MSG tuzu olduğunu öğrendiklerinde, bu bileşikten kaçınmak isteyebilirler. Dengeli bir diyet takip etmek ve tüketilen tuz, sodyum ve çin tuzu miktarına dikkat etmek önemlidir.

Çin Tuzu Hangi Besinlerde Bulunur?

Aslında birçok hazır gıda, fast food restoranı ve paketli yiyecekte bulunur. Bunlar arasında;

  • hazır çorbalar,
  • cipsler,
  • soslar,
  • marine edilmiş etler,
  • konserve sebzeler,
  • pizza,
  • nugget,
  • hot dog

gibi yiyecekler sayılabilir. Ayrıca, birçok Asya yemeği ve sosları çin tuzu içerebilir. Çok fazla kullanılmasa da ev yapımı yemeklerde de bazen MSG tuzu kullanılabilir. Ancak monosodyum glutamat fazla tüketimi çeşitli semptomlara ve hassasiyete neden olabildiği için fazla kullanılmamalıdır.

Haber Editörü : Tüm Yazıları
Yorum Yaz

Follow by Email864
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram
Telegram
WhatsApp
FbMessenger